Historie

Een locatie met een verhaal

De hoge schoorstenen op het pand verwijzen nog naar vroeger. Naar de smidsvuren die langs de gevels stonden opgesteld. Want dat De Veerensmederij niet altijd een evenementenlocatie is geweest, zie je meteen! In deze robuuste parel uit de geschiedenis werden vroeger de onderstellen van treinwagons gesmeed. In 2000 zijn de ovens gedoofd en nooit meer aangegaan.

Na een grondige renovatie zijn alle karakteristieke onderdelen van de smederij opnieuw in ere hersteld. Het fraaie metselwerk met hoge gietijzeren vensters, de bijzondere ijzeren dakspantconstructie, de unieke schoorstenen en de originele opbouw met houten ventilatieluiken: het gebouw pronkt weer zoals in het begin van de vorige eeuw.

De Veerensmederij ligt op de Wagenwerkplaats, het oorspronkelijke spoorcomplex naast Station Amersfoort Centraal. Diverse monumenten op het terrein zijn gerenoveerd en hebben een nieuwe bestemming gekregen. De Wagenwerkplaats is opgebloeid tot een inspirerende plek waar kunst, historie, cultuur en horeca samenkomen.

Neem contact op Naar de rondleiding

Foto's